Saturday, 31 March 2012

CHICKEN PAI KAK CHA

pie pertama cikpuan
Alhamdulillah..dpt juga merasa air tgn sendiri..biasa beli aje..satu kepuasan utk chepuan:)..tersenyum kegembiraan bila anak2 suka.. sekalung ucapan terima kasih kepada my sifu kakcha..Beshh gak main nguli2 tepung nih..almaklumlah dah lama pencen tak buat roti naik sendiri..alahai rindu pulak nak meroti :)

Bahan-Bahan..

Untuk Intinya
isi ayam secukupnya
celery
carrot potong dadu
kentang potong dadu
1 tin mushroom soup
lada hitam
garam secukup rasa

Cara-Caranya..
Tumis bwg merah dan bwg putih
Masukkan kentang dan carrot.
Tambhkan sedkit air utk empukkan kentang
Bila setengah masak addkan celery dan isi ayam

Masukan soup mushroom (bole tmbh sedkit air klu suka)
Tambhkan lada hitam dan garam secukup rasa
Masak hingga kuah memekat sedikit dn tutup api

Ketepikan..

Bahan Untuk Kulit Pastry


  2 cawan tepung
  2/3 cawan shortening
  1 sdK garam
  8 sdB air sejuk
  - satukan garam & tepung - kacau serata
  - tmbhkan shortening ke tepung & masukkan air sejuk 5sdB
  - uli & tmbhkan baki 3sdB air sejuk - uli hingga jadi doh
  - bahagikan doh kpd 2
  - alaskan pie mould dgn 1 bahagian doh sebelah bawah
  -isikan dengan inti yg telah sejuk
   -selepas itu tutup dgn doh yang kedua..

Bakar selama 40 minit dengan suhu 170


ade munge3 ngan love lagi..ceewwaahh!!!

Lebihan doh tersebut chepuan buatlah munge2 ngan love2 skit..saje nak melembutkan jari jemari chepuan yg keras nih..taram jelah kan.Kalau nak tahu secara terperinci..silalah klik link dibawah..macam2 adooo!!

http://recipesasha.blogspot.com/search/label/pie..

 SELAMAT  MENCUBA YA !!
 

No comments:

Post a Comment