Tuesday 10 April 2012

ASAM REBUS BENDI


Assalamualaikum..salam sejahtera dan salam 1 Malaysia..

Harinie masak yg simple2 aje..semalam sakan makan Nasi Ayam Penyet..utk yg kedua kalinya..betul2 berselera ..Kali ini ASAM REBUS BENDI menjadi pilihan ..walaupun resepinya simple..chepuan nak kongsikan jugak resepinya kat sini..utk rujukan anak dara chepuan kemudian hari..

Bahan-bahan:
3 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1inci lengkuas
20 helai daun kesum
2 asam keping
air secukupnya
garam
belacan
10 ekor ikan bilis
20 biji bendi
Cara-cara:
1. Tumbukkan kunyit hidup, bawang putih, cili merah, bawang merah, ikan bilis dan belacan hingga sedikit lumat.(Kalau tak lumat2 pun tak pe). Tumbuk secara kasar untuk lengkuas. Kalau kisar pun boleh juga tapi
kurang 'kick' la..hehe
2. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi ke dalam sebuah periuk kecil. Kemudian, masukkan daun kesum dan asam keping. Tambahkan air.
3. Buka api dan didihkan kuah tadi,
4. Setelah mendidih, perasakan dengan garam. Masukkan bendi dan kacau rata. Tutupkan api setelah bendi menjadi sedikit layu. 


Inilah hasilnya..antara yg menjadi kesukaan chepuan..gandingkan dgn budu,ikan masin dan sambal belacan tendang terajang..fuhhhhh!!!mantop :-)Jangan segan2 dan malu2 utk mencuba ya..

No comments:

Post a Comment