Friday 6 April 2012

KARI IKAN MERAH




cik alya punya pheberet!!

Inilah masakan kegemaran cik alya selain dr sutun..KARI IKAN MERAH..kalau buat yg nie sure makan bertambah2..Dah x boleh nak kata apa..mungkin masa ngandungkan dia dulu chepuan suka makan nasi kandaq kot..tu yg lekat sampai sekarang..tapi kari nie taklah sehebat kari mamak k..yg nie style chepuan..

Bahan-Bahan..
1 ekor ikan merah-dipotong 3
3sb minyak masak
2cm kulit kayu manis    
setangkai daun kari
1 biji bawang besar-dihiris
4 biji bawang putih-dihiris
1st halba campur
1 pekat serbuk kari ikan}##
3 biji bawang merah-ditumbuk}## yg bertanda ## dibancuh dgn 1/2 cwn air
1 sb asam jawa-dilarutkan dgn 1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
Bendi dan tomato
Garam dan gua secukup rasa

Cara memasak
1.Panaskan minyak masak
2.Tumiskan halba campur,kulit kayu manis,hirisan bawang besar dan putih serta daun kari..
3.Tumis hingga kekuningan
4.Masukkan  bahan yg bertanda##..tumis selama 10 minit sehingga pecah minyak dgn menggunakan api 
   yang kecil.. 
5.Kemudian masukkan 2 cawan air dan larutan air asam jawa bersama ikan..
6.Biarkan masak selama 10-15 minit menggunakan api yg sederhana ..
7.Kecilkan api..masukkan santan pekat dan garam secukup rasa..bi..arkan mendidih selama 5 
    minit..masukkan bendi dan tomato..
8 .Sedia utk dihidangkan..

Kari ikan ini juga sesuai dimakan dgn lempeng atau roti putih..

SELAMAT MENCUBA!!


No comments:

Post a Comment